Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Грудень » 23 » Захист персональних даних - роздуми "під ялинку"
01.58.06
Захист персональних даних - роздуми "під ялинку"

 
За зовсім не чарівним помахом магічної руки у Верховній Раді за останній рік - півтора прийнято численну кількість законів: розумних і не дуже, тих, на які ми звертали увагу, і тих, що не дуже.
В другу категорію попав для більшості і Закон про захист персональних даних. А дуже даремно...
Закон приймався з позиції наближення нашого законодавства до європейського. І ніхто не заперечує нагальну потребу у регулюванні питання використання приватної інформації про особу, бо дзвінки на телефон, номер якого не давали, розсилки на електронну пошту, на які не підписувались, неприємний шок від фото чи відео, викладеного в Інтернеті і багато подібного очікували на впорядкування. І прийняття даного закону покликане впорядкувати дані моменти і наблизити нас до цивілізованого використання інформації про особисті дані та приватне життя людини. Надання згоди людини на обробку її персональних даних, повідомлення її  про склад цих даних,  мету їх обробки та права у зв’язку з використанням персональних даних, обов’язок підприємств та організацій забезпечити захист  та нерозголошення персональних даних – це  позитивні моменти впровадження даного закону.
            Але є також багато і негативних моментів, які варто обговорювати і пропонувати шляхи вирішення.
            Хотілося б відійти від емоцій, які викликає даний закон у його практичному втіленні, і поговорити по суті.
            По-перше, з позиції держави варто було б все – таки спочатку розробити підзаконну нормативну базу. Сам закон виписаний дуже декларативно, не містить практичних положень, і застосувати його норми досить складно, що викликає масу запитань і непорозумінь. Напевно, доцільно було  б зробити перелік правовідносин, по яких не потрібно брати згоду від людини на обробку даних, оскільки це передбачено законами. Це стосується як трудових відносин, по яких появилось відповідне роз’яснення, так і відносин в сфері охорони здоров’я,  надання соціальних, комунальних послуг тощо.
По-друге, варто  подумати: чи потрібна державна реєстрація баз персональних даних у такому вигляді, як ми маємо на сьогоднішній день.  Адже будь-яка організація, підприємець, що володіє базою персональних даних - а сюди можна віднести базу найманих працівників, засновників підприємства, контрагентів - підприємців, і ще можна придумати багато баз, в залежності від сфери діяльності підприємства (пацієнти в лікарнях, набувачі допомоги в благодійних фондах, проживаючі в готелях) - має в обов’язковому порядку цю базу зареєструвати, причому кожну - окремо.
Будь-яка дія передбачає доцільність і ефективність. З точки зору доцільності: реєстрація передбачає заявочний декларативний принцип: я декларую, що у мене є база «Працівники», «Контрагенти», «Пацієнти», «Засновники» і т.д. Але насправді будь-яке працююче підприємство має принаймні працівників і контрагентів-фізичних осіб. І зрозуміло, що воно має відповідні бази персональних даних – в математиці є таке поняття «аксіома». Чи є потреба це ще раз декларувати? І що з точки зору  власне захисту персональних даних дає така декларація?
З точки зору ефективності. На одному із семінарів представниками Державної служби по захисту персональних даних була озвучена інформація, що за день служба може видати біля 60-ти свідоцтв про реєстрацію баз даних, а по Україні передбачається біля 4млн. баз. Звівши разом ці цифри, ми отримаємо… біля 200років для того, щоб зареєструвати усі бази даних.  Чи доживемо?
Може, варто подумати про внесення змін у закон і передбачити реєстрацію лише тих баз даних, які апріорі не передбачені законами. Це б зняло величезну купу насправді нікому не потрібних паперів, зекономило кошти на пересилку заяв і свідоцтв,  на утримання штату персоналу, який обробляє ці заяви, а для підприємств – зекономило б витрати часу і нервів на заповнення великої кількості заяв.
Ми часто чуємо про спрощення та полегшення умов ведення бізнесу.
На фоні цього видаються дуже дивними штрафні санкції, передбачені за порушенням вимог законодавства про захист персональних даних.
Так, за ухилення від державної реєстрації баз даних з 1 січня 2012 року  адмінштраф складає від 8500грн. до 17000грн. Чи є від адекватним по відношенню  до даного порушення?  Чому така вилка? Мене часто на семінарах       запитують, з розрахунку яких зарплат він приймався, якщо в сільській місцевості ми маємо зарплату на рівні 1200-1500грн. Чи є штраф у розмірі піврічної зарплати для такого працівника адекватним? Я не знаю, що відповідати на такі запитання.
На сьогоднішній день з законом про захист персональних даних маємо ситуацію, яка не радує: запитань набагато більше, ніж відповідей. Так, у  м. Чернівці на семінар з даного питання, яким проводився спільно з міським центром зайнятості, замість запрошених 60-ти чоловік прийшло більше двохсот. Люди в залі просто стояли.  Ми провели в другій половині дня ще один семінар – все було аналогічно. Зразок реєстраційної заяви, який ми розмістили на сайті організації, за один день було скачано більше 150раз. І це на рівні обласного центру, де інформаційна доступність набагато вища, ніж по районах та селах. Це говорить про те, що практично не здійснювалась інформаційна кампанія по роз’ясненню законодавства, на фоні великих штрафів підприємці так і не можуть зрозуміти, що ж саме практично вони мають зробити.
Думаю, що варто депутатам повернутись до цього питання і переглянути розміри штрафних санкцій, зробивши їх  спів розмірними до заробітної плати у країні. Більше того, в ситуації, коли відсутня нормативно-правова база для впровадження даного закону, немає ніяких методичних рекомендацій по його застосуванню, вбачається доцільним перенесення застосування штрафних санкцій з 1 січня 2013року.
Бо  дуже  не хотілось би, щоб по суті європейський закон наближав практично усіх... до великих штрафів – такий  подарунок "під ялинку" не радує нікого.
 
 
 
                                                                                  Неля Малько 
                       Директор Чернівецької обласної громадської організації   «Асоціація виробників Буковини»
Категорія: Всі проекти | Переглядів: 818 | Додав: liudka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]