Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Грудень » 19 » Нові роз"яснення по захисту персональних даних
03.04.54
Нові роз"яснення по захисту персональних даних
Закон України "Про захист персональних даних" N 2297-VI від 01.06.2010 р., який набрав чинності ще з початку 2011 р., тільки в останні місяці привернув до себе неабияку увагу. Причиною цьому стало запровадження значних штрафних санкцій за невиконання норм зазначеного нормативно-правового акта, які будуть застосовуватися вже з 1 січня 2012 р.
   
   Саме тому на даний час актуальною проблемою для багатьох підприємств, а також фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, є реєстрація баз персональних даних. Разом з цим, заповнення заяви та подача її на держреєстрацію до Державної служби з питань захисту персональних даних є лише одним пунктом із переліку дій, які мають зробити заявники на шляху до впровадження у себе системи обробки та захисту персональних даних. Володільці баз персональних даних мають розробити внутрішню документацію, отримати згоди від суб’єктів персональних даних, надати останнім у відповідь повідомлення щодо їх прав, взяти з осіб, що мають доступ до персональних даних, зобов’язання щодо нерозголошення інформації, а також забезпечити захист персональних даних у існуючих базах.
   
   На усіх зазначених етапах виникає багато питань, роз’яснити більшість з яких, опираючись лише на норми Закону N 2297-VI, неможливо. Саме тому дуже доречною стала поява роз’яснення Держслужби з питань захисту персональних даних, яке торкнулося низки проблем.
   
   Мабуть, самим довгоочікуваним стало роз’яснення питання щодо підстав для обробки персональних даних працівника. Зразу ж зазначимо, ЗГОДУ на обробку персональних даних від працівниківотримувати НЕ ПОТРІБНО. В даному випадку, відомості щодо персоналу будуть оброблюватися на підставі дозволу, наданого відповідно до закону, а саме - ст. 24 КЗпП виключно для здійснення повноважень володільця бази персональних даних у сфері правовідносин, які виникли в нього з працівником на підставі трудового договору (контракту). Нагадаємо, що у статті 24 КЗпП передбачено, що громадянин при укладенні трудового договору зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту(спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи .
   (Текст роз"яснення дивись у Каталозі файлів)
Категорія: Всі проекти | Переглядів: 1159 | Додав: liudka | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]